Vedenkulutus laskuri

Vedenkulutuslaskuri auttaa arvioimaan kotitalouden vuosittaista vedenkulutusta.

Säästöpään vedenkulutus laskuri auttaa arvioimaan kotitalouden vuosittaista vedenkulutusta ja sitä paljonko kotitaloudessa käytetään rahaa vesilaskuun. Lisäksi laskuri antaa arvion siitä paljonko vesilaskua on mahdollista pienentää säästöpään tuotteiden avulla.

Vedensäästö on helppoa, kun kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin.

Motiva ja Työtehoseura tutkivat suomalaisten vedenkäyttöä vuosina 2019-2020 Kestävä veden käyttö-projektissa. Vedenkäyttöä tutkittiin mittaustietojen, kyselytutkimuksen ja tarkemmin kulutustaan seuraavan ryhmän perusteella

Suomalaiset käyttävät vettä keskimäärin 120l/hlö/vrk

Mittaustiedot vuoden 2019 vedenkulutuksesta saatiin lähes 900 kerros- ja rivitalossa asuvalta kotitaloudelta, joiden perustella laskettiin suomalaisen keskimääräinen vedenkulutus; 120 litraa vuorokaudessa/hlö. Kulutuksen mukaan laskutettavissa talouksissa kulutus oli keskimäärin 119l/hlö/vrk . Talouksissa, joissa laskutus ei perustunut kulutukseen, keskimääräinen vedenkulutus oli 129l/vrk/hlö. 35% käytetystä vedestä oli lämmintä vettä.

Osalla suomalaisista kulutus yli 300l/vrk

2020 tehtiin kyselytutkimus vedenkulutuksesta. Kyselyyn osallistui 1750 vastaajaa, joiden keskimääräinen vedenkulutus oli 11l/asukas/vrk. 80% vastaajista oli yhden tai kahden hengen talouksia. Vastaajista 96% asui omistusasunnossa ja yli 80% asui omakotitaloissa.

 

Kotitalouksien välillä on suuria eroja vedenkulutuksessa. Toiset pärjäävä jopa alle 50 l/vrk, kun joillakin vettä lurahtaa jopa yli 300 litraa vuorokaudessa.

Suurin säästö suihkusta

Iso osa vedestä hygienian hoitoon

 

Vedenkäyttötutkimusten tulosten perusteella eniten vettä menee henkilökohtaisen hygienian ylläpitoon, johon kuluu jopa 45% kaikesta käytetystä vedestä. Vaastaajien arvioiden perusteella suihku on suihkussakäynnin aikana auki keskimäärin 4,3 minuuttia.

 

Tehokas keino pienentää suihkun vedenkulutusta on asentaa suihkuun säästöpään vakiovirtausventtiili ja säästöpään suihkukahva. Lisää tietoa täältä.

Lähteet: https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/hyva_arki_kotona/vedenkulutus

Ostoskori

Cart is empty

Yhteensä
€0.00
LISÄÄ
0